2015. júl 16.

Gróf Széchenyi István akna

írta: Molnár K László
Gróf Széchenyi István akna

Széchenyi akna tornya és épületei - Pécsbánya alatt, a Káposztásvölgyben álló ipartörténeti műemlék. A gesztenyési plató, valamint Bánom tető között húzódó ÉNy-DK irányú haránt völgy a pécsbányai szénvonulat K-Ny-i csapásán helyezkedik el. Ide telepítette a DGT ezt a hazánkban is egyedülálló építészeti értéket képviselő aknatoronnyal rendelkező függőleges aknát.

A DGT korszerűsítési programjában az elsők között,1913-ban indította az itteni aknaépítést. Ami az I. világháború és vízgeológiai okok miatt késleltetve – 1927-ben fejeződött be. Az akna 6 m átmérőjű körszelvényben részben beton, részben tégla falazattal épült. A 41m magas. impozáns torony a bécsi Schöngut testvérek tervei alapján Ast Ede és Társa (budapesti) cég kivitelezésében készült.A magasba törő torony kecses formájának kialakítását a vasbeton szerkezet alkalmazása tette lehetővé. A torony 28 m-es szintjén kialakított gépházba 2 db Koepe rendszerű szállítógépet, és egyenáramú villamos meghajtómotort telepítettek. A gépeket 650 m mélységre és 4000 kg hasznos teherre méretezték. Az akna 2005 óta védett műemlék.

"...az épületcsoport déli végén az aknatorony hatalmas tömege áll. A toronynak két fő része van, a földszinten a szén és a bányászok fogadására szolgáló épület, fent pedig a három szintes szállítógép-ház. Az alsó szintet keleten és nyugaton manzárdtető fedi, ezek között a tornyon kívül lapos tetős szakaszok vannak, a torony pillérei között pedig terasz található beton mellvéddel. Műkő lábazat fölött a magas ablakok mélyített tükrökben helyezkednek el, a könyöklőpárkányok a tükröknek megfelelőek. A nyugati homlokzat déli szélső tengelye a földtől a főpárkányig meg van nyitva, alul vasajtóval, fölötte acélüvegezéssel.
A tornyot kétszer négy testesebb négyzetes pillér közötti középső sorban két karcsúbb négyzetes, illetve négy nyolcszögű pillér tartja. Ezeket fele magasságban könyökkel csatlakozó merevítő gerendák fogják össze. Hasonlók tartják a gépház három szintjét is. Az alsó a pillérek közötti teret foglalja el, a következő kettő konzolosan kijjebb lép, észak-déli irányban enyhébben, kelet-nyugati irányban erősebben. A pillérek közötti fal téglaburkolatos. Az acélüveg ablakok könyöklőpárkányosak. A tornyot kontyolt manzárdtető koronázza, tetőablakokkal.
A toronytól délre keskeny, lapos tetős épületrész és egy még keskenyebb nyaktag vezet a kontyolt manzárdtetős, egyemeletes széntörőhöz." 

 

Szólj hozzá

pécs bánya mecsek széchenyi akna urbex